2014. december 5., péntek

Mikulás várásra készülünk a gyerekekkel. 7-9 évesek. Kiváncsian teszem fel a kérdést, Szent Miklós életének és legendájának megvitatása után - előkészitve a terepet egy történettel, amelyben a kislány édesanyja gyógyulására vágyik a legjobban - hogy milyen lelki ajándékot kérnének Szent Miklóstól.
Nehezen szakadnak el a Lego Chimától, Friendstől, Ciccio Bellotól, Pókemberes hálókilővőtől és a legújabb agyát eldobó vámpirtól, de végül sikerül.
Érdekes dolgok hangzanak el.
Van közöttünk egy fontos és már első időktől lefektetett szabály. Amennyiben elmélyűl a beszélgetés és túlmegy a kötelező bibliai anyagokon - hát minden elhangzó tartalom kizárólag közöttünk marad. Ezt kicsik nagyok megértik, tartják, élvezik és biznak benne.
Egyik gyerek arról beszél, hogy édesapja évek óta külföldön dolgozik. Ritkán és keveset jár haza. Amikor mégis, annyi a futkorásznivaló, hogy keveset lehetnek együtt. Ő időt kérne. Nyugodalmasan, ráérősen eltöltendő időt, szülei társaságában. Közös étkezésekről álmodik - ahol nem az étek, hanem a szeretet kap hangsúlyt.
Másik gyerek iskolai bántalmazásról szól. Tehetetlen pedagógusról beszél, aki eltűri, hogy egyetlen gyerek egyszerre több társát is sakkban tartsa - viselkedésével, verbális és fizikai agresszióval. Őszintén mesél arról, hogy minden reggel összeszorúlt gyomorral indul iskolába. Ő bátorságot kér(ne). Vagy erőt, hogy legyőzhesse azt, aki őt naponta alázza.
Másik kislány szüleiről mesél. Nagyosan és felnőttesen szól: mostanában nagyon nehéz időszakon mennek keresztül... Apu kijelentette, hogy költözik. Mi hiába könyörgünk, ő hajthatatlan. Nem csodálkozom. Állandóan veszekednek... - ő békét kér(ne) és szerelmet...
Eszembe jutnak a vásárlási körúton tolongó szülők. A felfokozott izgalmi állapot, időhiány, magas árak, stressz és egyebek szitotta viták, veszekedések, cirkuszok, a megijedt, stabilitásukat féltő gyerekek és ez a hamis, homokra épülő világ. Ahol semmi de semmi sem az, mint aminek látszik...
Ha én egyet, egyetlen egyet kérhetnék Szent Miklóstól - mi lenne az?
Értő béke - ahol és amiben helye van az Én-nek, a Te-nek és a Mi-nek egyaránt. Mert csak együtt vagyunk képesek megőrizni az egy-egy elinditott jót. Egyedül semmiképpen. Idejekorán kiégünk és belehalunk.
Isten óvd meg gyermekeinket.
Ma, különösen ma... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése