2014. december 23., kedd

Ahhoz, hogy a Karácsony az legyen, ami - minden családnak megvan a maga ünnepi őrülete. Vannak akik példának okáért minden évben az előkészületek alkalmával annyira hajba kapnak, hogy az ünnep mély csendben és üzengetésben telik el.
- Fiam, szólj apádnak, hogy mozduljon meg ő is és hozza be a konyhából a sonkát, mert hulla fáradt vagyok.
- Inkább mondd meg anyádnak, hogy szivesen segitettem volna én is, ha nem hinné azt állandóan, hogy csak az és úgy jó, ahogy és amit ő csinál...
Ismét mások utolsó percekben kezdenek el gyors köröket szaladni önmaguk körül. Karácsony szombatján verekednek a piacokon a maradék fáért, bezárás pillanatában verik a kirakatüveget idegesen ajándékért, kopogó szemekkel várják, hogy elkészüljön a későn odakészitett vacsora, amit aztán türelmetlenségből elfogyasztanak félkészen.
Vannak háziasszonyok, akik végigsikálnak mindent két héten keresztül, hogy a félresikerült faátültetéssel vagy bevágással és diszités körüli mozgalmakkal, füstbe menjen minden addig véghezvitt tettük.
Ismét vannak olyanok, akik kilencféle süteménnyel, kaláccsal készülnek - nem engedik a családtagokat enni a kivánatos süteményekből - hogyhavendégjönne - aztán január első napjaiban a megkeményedett, elaszott tálcákat szépen a szemétbe forditják - megigérve, hogy jövőben majd másként lesz.

Nem vagyunk tökéletesek.
Vannak hülyéredolgozós, veszekedős, üzengetős, csipkelődős és elkésett ünnepeink.
Ahhoz, hogy elviselhető - vagy nyugodt, boldog pillanatokkal átszőtt legyen - egyetlen dologra van szükségünk: nem szem elől téveszteni az ünnep lényegét.
Ijesztő belegondolni abba a ténybe, hogy a szeretet ünnepéről van szó.
Hiszen nem mindig van bennünk szeretet.
És az eldobott, elégetett szálakat nem egyszerű megfogni onnan, ahova hónapokkal ezelőtt hanyagul ledobtuk.
A tettetéshez meg állandó vendégek kellenek. Akik miatt elkezdünk viselkedni. De mi a helyzet akkor, ha kiűrül a ház? Ha magunk maradunk. Ha a szabadnapoknak köszönhetően egymás társasága jelenti az egyetlen túlélést?
A családdal töltött idő kicsit önmagunkkal való szembenézés is. A nyaralás, az utazás - kivisz a szabadba. Megmutat, megtapasztaltat dolgokat a nagyvilágból. Együtt fedezünk fel, együtt ébredünk rá, van hova, van mibe elmenekülnünk fel nem dolgozott sérelmeink elől.
De a lakás falai mindezt felerősitik. Magunk vagyunk, ott ahol a sebek ejtődtek. 
Szembenézés, feldolgozás, továbblépés.
Erre esély a szeretet ünnepe.
És igy szülhet nyugalmat és szeretet az az ünnep, amely rohanásból torkollik a legmélyebb csendbe, ahol a csodák is elkezdődnek.
Áldott csodavárást, mély ünnepet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése