2013. május 5., vasárnap

Genderek és a babakocsi az esélyegyenlőség napján

Itt van a fiam. Talpig ízzig férfi, aki rajong a női nemért, na meg az igenért is - elcseppen a nyála egy-egy fedetlen habfehér női keblet látván, ennek ellenére - mondja a bennünket körülvevő szűkebb társadalom, hogy mi az, hogy ez a fiú babkocsizik?
Már talán két éve folyik a vita - hogy akkor most szabad-e fiúknak lányos dolgokat és lányoknak fiús dolgokat cselekedniük. Ha igen miért nem és ha nem miért igen...?

Szóval - a fiú ha babakocsival játszik, sikít, nőies vonásokat birtokol és viselkedésmódokat produkál - azt mondják rá, jó elégedetten, hogy buzi.
Szeretem, mert a tudomány megrázta magát és felvette a lépést a változó világgal.
Van egy új, még csak az angol irodalomban használt kifejezésünk, aminek nincs magyar megfelelője, de típusa nálunk is fellelhető: a genderqueer, aki nem a hagyományos férfi és női szerepek szerint határozza meg magát, tehát a transzneműek, kétneműek, nemtelenek és hasonlóak.

Felnőttet keveset látok hitelesen felvállalni mindezt. De a gyerekek, ha nincsenek mellettük a szülők, ha nem kell szigorúan megfelelni a vérrel írt szabályoknak - egyre szélesebb körben jelenítik meg hitelesen ezt a fajta attitűdöt. A jövő zenéje.
Adja Isten, legyen annyira nyitott a társadalom, hogy minden embernek helye lehessen benne.
Mi itt küzdünk Isten tudja mióta a fogyatékkal élők integrációja érdekében - hol vannak ők kérem szépen a dzsenderek sokféleségétől - amivel ma holnap nekünk is tudatosan és helyes hozzáállás birtokában aktívan cselekednünk kell?

Mert, a hatalmas, szivárványt is lepipáló színkavalkádban - 
Vannak akik férfiak és nők is (például az androgünök)
Vannak akik se nem nők se nem férfiak (a dzsender semleges, akinek nincs neme)
Mozognak két illetve akár több nemi identitás között (dzsender fluid)
Harmadik neműek vagy más-neműek (ide tartoznak azok akik a genderqueer kifejezéshez ragaszkodnak vagy nem binárisnak írják le magukat anélkül hogy másnak megneveznék magukat)
Átfedés van vagy elmosódás az identitás és az orientáció között (girlfag, guydyke)
Vannak akik nemi identitása egyértelműen „queer” a megjelenésükben vagy bármi másban de ők maguk esetleg nem is látják magukat nem binárisnak vagy queer neműnek és ide tartozhatnak azok akik politikai vagy radikális szempontok alapján tudatosan vallják magukat genderqueernek.
A genderqueer (GQ) fogalma a gender (társadalmi nem) és queer (a szó jelentése eredetileg furcsa, különös, szokatlan) összetétele.

S akkor a fiam úgy dönt, hogy szeret babázni.
A lányom meg hamarabb kocsizott, mint babázott. Ugyanis babázni egy-két éve kezdett. Na nem szenvedélyesen, hanem csak ritkán és keveset. Unja..
Én sem babáztam soha.
Hamar megnyirtam az összes babámat és el is pakoltam őket.
Ezzel szemben a fiúkkal, vagy fiús játékokkal soha nem untam a mókát.
Jobban szerettem boxolni, mint bármi mást a világon. De na...nem női sport, mondták.

Esélyegyenlőség...
Mindennek belülről kell elkezdődnie.
És soha nem a harc, a hatalami játszma érdekében.
Előszöris - magammal kell megtanulnom egyenlőnek lennem.
Magamhoz kell felnőnöm.
Magamat tisztelnem, hogy más is tisztelni tudjon.

Erre a legjobb példa az állattartás és a gyereknevelés.
Egyszer találkoztam egy olyan férfival, aki az én szempontrendszerem szerint tökéletes volt. Az nem érdekelt, hogy egyhatvan magas, idős, román. Stăpân volt.Kérdezem tőle egy óra vizsgáztatás után a cigiszünetben - papa, van kutyája?
Kérdi honnan tudom.
Mondom mert ilyen pasival nem találkozni minden kanyarban.
Szóval érted?
Van a kutya, amelyik ott rohangál, nem fogad szót, nyegle. És van a Férfi a Kutyával, akik teljes harmóniában mennek vagy futnak egymás mellett. Szavak és utasítások nélkül megértve egymást... Mert ebben a helyzetben a Férfi, A gazda. Kiegyensúlyozott, tiszteli önmagát és a másik felet a kapcsolatban.
Vagy a gyereknevelés példája.
Első az önmagad iránti tisztelet.
És ugyanilyen fontos a gyereked, mint partner tisztelete.
Enélkül semmi nincs.
Nincs szófogadás, nincsenek helyes törvények - mert nincs főnök (ez nem jó szó) vagy gazda sem. Magyarul, nincs kinek szótfogadni...

S akkor egyenlő esélyek:
megértem rá?
Mert akkor vannak.
Ameddig nem hiszem, magamat nem tisztelem - más sem fog, sem hinni nekem, sem bízni bennem sem felnézni rám.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése