2013. április 2., kedd

Olvasgatom én is, mint minden fb-használó a humoros, demotiváló és egyéb idézetekkel tarkított és fűszerezett bejegyzéseket. Van amin elmosolyodom, van ami meghökkent és van amivel egyetértek. De ritkán csap meg. Mert ezeket meg kell élni, ahhoz, hogy mellbevágjon.
Van az-az idézet, mely szerint Isten őrizzen majd attól az időtől, amikor az emberi kapcsolatok alapja, a fő kommunikációs sáv az internet lesz. És akkor hozzá a kép, hogy a fiatalok egy bogban és mindannyiuk kezében ott az okos telefon.
Jó.
Hát így és kész...
Igaz.
Itt van, elérkezett és nem haltunk bele.
Vannak idióták és vannak kevésbé idióták - és nem lett teljesen igaz a jóslat, csak részben, mert hiszen minden korban jellemző volt az idióták jelenléte. És ugye, minél tetvesebb valaki, annál jobban vakarózik. Ennyi.

De ma - az Iskola Másként hetén hemzsegett a fiataloktól, a tinédzserektől, a kamaszoktól és pubertásoktól az út, utca, Vásárhely, játszóterek.
És mivel tavaszodik, virulnak, levetköznek, megmozdulnak - a hormonaikkal időnként egyirányban.
És tudod mit vettem észre -  hogy tiszta Amerika...
Mellbevágott.
Régebben a magyar emberre mondták a románok is - legalábbis itt Vásárhelyen, hogy jó vele utódnemzés szempontjából kapcsolatot létesíteni, mert jók a génjei. Míg a román gyerekek elég nagy százalékának volt egy ilyen esetlenűl nagy feje egy csenevész vállhoz és két vékony lábhoz. Ez felnőttkorban egy pocakkal egészült ki, ami furán és kirívóan csúcsodott ki a test egészéből.

Ma már a politikusokra jellemző a hírtelen fejnövekedés.
Megjelenik választások előtt kicsivel egy új arc, alatta a párt neve. Beazonosítod, tudod, megfigyeled, analizálod, becimkézed.
És eltelik egy fél év és a pasasnak aránytalanúl megnő a feje. A nyaknál szorosra gombolt ingből kibuggyan a zsír és csúcsosodik egy hatalmas, régebben kizárólag csak disznókra jellemző fejben.
Ez a magyaroknál nincs így.
A mieink nem híznak, fogynak. Tönkremennek. Megvénülnek. Elhasználódnak. Megjön a fiatal, ígéretes, okos magyar udemerájos és egy év múlva viszontlátod egy adásban teljesen leszopogatva.
Érdekes...

De nem ez a mai nap tanúlsága.
Hanem a jóslat beteljesedése és az azt beteljesítő fiatalok.
A számítógépekhez, okos telefonokhoz, tablettekhez és egyéb kütymütyökhöz szokott fiatalok, esetlen végtagokkal befutottak ma és ellepték a játszótereket.
Zöme a mai tizenéveseknek soha nem sportolt.
Tornából fel van mentve, mert hosszú a keze, nagy a feje, vagy görbe a lába. Persze nem - de annyira elhitte már önmagáról is, hogy szinte utánanőtt, görbűlt és eresztett fejet, csakhogy izzadnia ne kelljen.
A mi generációnk sportolt. (hála Istennek hogy ma a mi generációnk az, aki szintén fontosnak tartja a sportot a gyermekei életében. Isten áldja ezért a szülőket.)
Szinte mindent kipróbáltunk. Kergettük önmagunkat és egymást.
Onnan kezdődött el két ismeretlen fiatal között a párbeszéd a mi időnkben - hogy te mit és hol sportolsz.
Ma valahogy így van - milyen oldalról töltesz le filmet?
Torrent - akkor a bandámban vagy...
És ezek a fiatalok a játszótéren..., esküszöm álltunk a gyermekekkel és ámultunk, bámultunk. Mert ilyent sem azelőtt, sem azután nem láttunk. Balfasz, igazi balfasz réteg. Szégyen és gyalázat.
Nem akarok bántani senkit, csak beleroppantam abba, amit láttam.
És már a gyermekeimnek is feltűnt.
Nem tudnak szaladni, nem tudják használni a hintát, nem ismerik az erőgépeket - sőt, mi több harminc perc alatt sem jönnek rá a használatára. Bátortalanok, gyávák, esetlenek. Nem a normális - kamasz módon esetlenek, hanem a sport, az egészséges életmód hiánya miatt esetlenek.
Ha külön kellene elemeznem a két nemet - az még rosszabb lenne.
A lányok ugyanis szakszerűen ki vannak sminkelve, divatosan fel vannak öltöztetve és a hajuk szépen esik loknikban a vállaikra - de azt hiszem ennyi. És ha ennyi - akkor nem kicsi baj van.
Mi a Jóistent termel a társadalmunk?
Nórákat? Babákat a kirakatba? Aki nem tudják hogy mi a nőiesség, de élnek, visszaélnek a külső jegyeivel, nem ismerik a belső értékeket még hallomásból sem, ezért kérkednek a külsőkkel? Akiknek a mozgáskultúrájuk nulla, de azt már a tojáshéjjal a seggükön is begyakarolják, hogy hogyan kell tűsarkúban imbolyogni? Anyák, apák - ébresztő!!! Még lehet ezen változtatni. Elvileg soha nem késő. De így nem szabad hagyni...
A fiúk - kritikán alúliak.
Hogyan lesz ezekből férfi?
Kacagjuk az emosokat, meg az elnőiesedett fiúk képét - de kérdem én, te mint apa - megfogtad a fiad kezét? Megmutattad vagy csak papoltad a férfivá válást? Beavattad? Kivitted? Biciklizel vagy íjazol vele? Szaladtok együtt? Jártok úszni? Vagy tepsedtek a tévé előtt és jó nagyokat böfögtök két reklám között? Mert nem attól lesz majd tökös, amit papolsz, hanem amit megmutattál.
Ha a te utad az autód és a bejárati ajtód között fullad le - akkor nem is nagyon van mit megtárgyalnunk.

Szóval - itt tavasz.
Van a városnak kismillió uszódája, focipályája, erdeje, szaladásra és kocogásra kijelőlt helye, biciklizni alkalmas útja - nem bicikliút, de régebben sem volt és ime bicikliztünk... Szóval, vedd a kölykedet, amíg nem késő és mozduljatok meg.
Nem lehet ez az egész tiszta Amerika.
Mi nem vagyunk a mekdonálc kultúra.
A szétfolyt seggek, a nőies férfiak, a szajha nők városa.
Nekünk belső értékeink vannak, kultúránk, jó génjeink, megfelelő adottságaink.
Nem tehetjük ezt magunkkal és gyermekeinkkel.
Mi a Jóisten? A vénasszony keveri a lekvárt, vagy a lekvár a vénasszont???

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése