2013. február 9., szombat

Szerinted mi lett manapság az idővel?
Hova tűnt és miért van belőle egyre kevesebb?

Őseinknek még temérdek volt belőle - nagyszüleink sem bántak vele szűkmarkúan, szüleink idejéből is mindenre futotta - csak velünk van az, hogy egyre kevesebb és idővel - időnk semmire sem elég.

Gyermekként amikor hallottam azt a mondást a Dallasban, hogy time is money -  gyakran elgondolkodtam azon, hogy mekkora egy marhaság ez. Már hogy lenne pénz az idő?
Ma sem tudom.

Mert minél kevesebb idő, annál nagyobb és természetellenesebb igények - és ennek következtében kevesebb pénz.
Egymásra nem jut időnk, gyermekeink könyörgik időnket, de rájuk sem szánunk eleget - és ami a legrosszabb, hogy önmagunkra szinte soha nem jut ebből a becses időnkből. De hova is tűnik az időnk?

Ha csinálnál magadnak egy gyors és felszínes kalkulust csak a mai napodról - megdöbbenve ismernéd fel, hogy az időd javarésze a semmibe foszlik szét.
Időrabló semmiségek uralják az életedet amik észrevételnül fosztanak meg önmagadtól.
Próbáld meg lebontani egy átlagos hétköznapodat. Meghökkentő felismerések birtokába kerülhetsz. A munkádat illetően, a szabadidőd beosztását illetően - a számodra fontos emberekre szánt időt illetően. És tulajdonképpen - hiszed vagy sem, téged, azt amivé válsz és ami vagy - hatalmas mértékben befolyásolja az, akikkel a napjaidat eltöltöd.

Bagatellizálni szoktuk a kollegákkal eltöltött idő fontosságát - de ha belegondolunk, velük szinte több időt töltünk, mint a családtagjainkkal. Vagy egy-egy jó kollegával több dolgot megbeszélünk, mint saját házastársunkkal.

A saját időrabló tevékenységeinkkel való szembesülés azért jó, mert ki lehet ennek eredményeképpen tudatosan iktatni aztán olyan dolgokat, amiknek semmi helye az életünkben.
Ha elég őszinték vagyunk - rájöhetünk ennek köszönhetően arra is - hogy családtagjainkkal mennyire kevés időt töltünk el aktívan. Pl gyerekeinkkel - a nap 24 órájából nem többet, mint jó esetben is egy óra, házastársunkkal pedig ennyi vagy ennél is kevesebb - amiben még ráadásként benne van a gyeremekek bajainak és problémáinak megbeszélése, intézése, a teendők áttekintése, az anyagiak, a panaszáradat és hadd ne folytassam a kellemetlenségek sorát.
De akkor mi viszi az időt?
- a semmiségek
- a fejetlenség
- a szervezetlenség
- technikai eszközök - nem a konkrét információszerzés vagy aktív kapcsolatfelvétel - hanem a várakozások, a szervezetenség, a nem tudatos használat

Tegnap véletlenül szóba jött a vallásórás gyerekekkel - a szülők fáradtsága, türelmetlensége és időhiánya.
Ilyenek hallottam:
- anyu nem dolgozik, apu dolgozik egyedül - szegény annyit kell dolgozzon, hogy az már nem emberi, soha sincs ideje ránk.
- se anyunak se apunak nincs ideje - sokat kell dolgozzanak mert nagy a szegénység
- amikor aput kérem, hogy játszodjon velem mindig kirak a szobából - azt ordítja fáradt vagyok
- anyu azt szokta mondani - most egy kicsit hagyjál ... késöbb... - a baj az, hogy mindig most van, késöbb nem lesz soha

Nos, ezek vagyunk mi...

A baj az, hogy ezzel együtt az élet is elmegy.
Ami engem illet - én hiszek abban, hogy a tudatos döntéssel - lehet megoldásokat keresni.
Az időmanagementem felülvizsgálásával, a jobb és tudatosabb időbeosztással, a tudatos netezéssel, a tv szándékos kikapcsolásával és a család összehozásával - van remény még arra is, hogy önmagunkhoz eljussunk.
Nem akkor, amikor már késő, hanem még idejében. Amikor az élet zajlik. 

2 megjegyzés:

  1. Köszi Éci a kitartásod. Egyetlen blog amit követek, magyar nyelven. Szeretem mert felismerem magam gondolataidban, s gyakran meg is hökkent, hogy hát igy is lehet tekinteni a dolgokra, ugye. Látom sok volt életedben a próba tétel, a fájdalmas tapasztalatszerzés, és ilyenkor Pilinszky jut eszembe. Ha nem csal a memóriám akkor egy interju alkalmával mesélte a következöket: Évekig nem volt gyonni, amikor egy nap érezte, hogy most biza menni kell. Sok a gyonnivalója, nehéz a szive mondja, erre a pap azt válaszólja, hogy örvendhet, mert azt jelenti, hogy Isten vele különösen kegyes.
    Namostmár ezt sokféleképpen lehet értelmezni, én úgy kapcsolom ezt a te történeteidhez, gondolataidhoz, élményeidhez, hogy minél nagyobb a gond, a sérülés, annál nagyobb az isteni jóság és kegyelem. ( Bocsi de nincs hosszú i betüm meg hosszú ü...)

    Üdv.
    Cz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm CZ, nagyon sokat jelent.
      Valójában az is lehet, hogy a gyónási tilalom teszi ezt velem. Nagyon szerettem gyónni és feloldozást lelni - mert a fájdalom az nem kevés.
      Ameddig ezt nem tehetem - másként igyekszem taptalajt talalni annak, aminek vagy igy, vagy ugy - de a helye nem bent, hanem kint van.
      Üdvözöllek szeretettel

      Törlés