2013. február 27., szerda

Nemrégiben nézem a híreket. Mutatják, hogy egy fővárosi tömbházban lezárták a melegítést a tartozások miatt. Tovább folytatódik a riport. Mutatják az összegyűlt jól fizetőket - akik felháborodásuknak úgy adnak hangot, hogy ölükben lévő gyerekeiket hol ide hol oda tologatják a kamera előtt - hogy még jobban alátámasszák az igazságtalanságot.
A riport azzal zárul, hogy ők ezt aztán nem hagyják ennyibe - a közeljövőben be fogják perelni azokat a családokat akik rendszeres rosszul fizetők és akik miatt tulajdonképpen nekik, jól fizetőknek el kell szenvedniük ezt az igazságtalanságot.
Jó...
Közben persze arra gondolok - hogy kik lehetnek ezek a szerencsétlen megbélyegzett, bűnbakk családok és hogyan élhetnek a csőcselék haragjától. Persze értem én, hogy nem szenvedhet 15 család - 5 miatt, de ugyanakkor azt is értem ahogy az-az öt család szenvedhet, mert képtelen úgy húzni a maroknyi kis takarót, hogy az mindenhova elérjen. Mert nem ér el. Egyszerűen nem.
Persze...tudom, tudom, hogy vannak akik hanyagságból nem fizetnek, mert volna, de úrizálnak. Én is tudok ilyent. Hogy daccból nem fizet, mert tisztázatlanok a lakás körülményei és akkor úgy dönt, hogy ha nem az övé, nem ad rá pénzt sem. Csak az nem tiszta a fejében, hogy a fogyasztás az övé, ha esetleg a lakás nem is...

A blok különben is külön fogalom.
Itt van a hang terjedésének elmélete.
Nálunk ez egy külön szám...

A blok, amelyben felnőttem - ott a szag szivárgásának elmélete volt állandó téma.
Mert voltak olyanok, akik főzés közben nem ablakot, hanem ajtót nyitottak. Így a szag a folyósóra szivárgott ki. Ettől mindenki hányingert kapott. És tárgyalták. Kezdték és végezték. Ehhez társult egy nagy dohányos család bűzeinek a szivárgása is, amit szintén ez alatt a kalap alatt ki lehetett beszélni. Hogy állítólag a régi fűtéscsöveken ment felfele a cigaretta mámoros füstje, ami nem tudta hova kell menni mert olcsó volt. A drága szivaré tudja.
Ez szegény család volt, olcsó cigivel - na nem tudta, és állandóan felfele ment. Hogy a felső szomszédnak szellőztetnie kellett, ha a lenti rágyújtott, mert a füstöt vágni lehetett. Ha vendég jött, na az kellett... Mindig a vendég nevében el lehetett mondani - hogy hallatlan... Ilyen sehol nincs, csak itt, meg borzasztó és türhetetlen. Mondta nekiek a vendég - hogy ő, mármint a vendég, ezt nem csinálná. Ennek véget kell vetni. Nézze meg az ember...

Itt a mi blokkunkban - ahol ideiglenesen tartozkodunk és basszus fizetjük a számlákat napirenden, mert hülyék vagyunk - hiszen nem is a miénk a lakás - na ide is járnak vendégek, akik mindig megmondják nekiek - hogy ez hallatlan.
Mert itt nem a szagok, hanem a hangok terjednek fizikát meghazudtoló módon.
Itt kérem szépen a náluk vendégségben tartozó rokony mondta, hogy ő ilyent még nem hallott. Ilyen gyermekzsivalyt!...
Sőt - a hang az úgy terjed - hogy van a másodikon egy család, a blok egyik felén, aki ha skypon beszél a lányával, ÉJJEL, persze, hogy éjjel, mert mikor - hallják a földszinten, a blok egy másik felében pontosan mindent szóról szóra. Az ők vendégeik - szintén valami rokonyok - modták, hogy ők ezt bizony nem tűrnék.
Nem és kész...

A gyermekzsivaly az más.
Az mindenhova terjed.
A legjobban a régi fűtéscsöveken - amit nem kellett volna levágni, de ha már le van vágva, be kell falazni. Ha be van falazva, akkor is terjed, mert nincs a csőben víz. A víz ugyanis, mondják régebben amikor a csövekben járt, tompította a hangot.
Na de tata... mi úgy tanultuk, tudja, hogy a víz az egyik legjobb hangvezető.
miiiit??????... tiszta hülyék vagytok fiam, mert csak a hülyeséget tanítják nektek.
a föld lapos, nem kerek - van eleje és vége.
a víz az nem terjeszti a hangot.
nézd meg, menj le a víz alá, és nem tudsz beszélni, úgye? na nem megmondtam????
Nem és kész...

Múltkor valaki ki merészelt potyolni vasárnap délelőtt 5 szelet húst.
Hallatlan! Megmondták szépen a rokonyok, hogy ez egész egyszerűen tűrhetetlen...
És akkor többen összefogtak, hogy kinyomozzák, honnan terjed a hang.
Na mit szólsz, honnan?
Hát nem a másodikról???
Bezzeg, húsra jut, de a gázat nem fizette ki...
És ez a potyolás elhallatszott a blok egyik végétől a másikig, sőt a földszinttől a negyedikig, mert a fűtéscsöveket levágták és a víz, ami már ugyebár nincs benne, nem tompítja le a hangot.
Jó...

És azt is hozzátették, hogy a rokony megmondta, hogy ezekkel az új csapokkal is baj van.
Amit csak úgy megemelünk és folyik belőle a víz.
Mert zajos.
Vezeti a hangot.
Sikít benne a víz és hallatszik a blok egyik végétől a másikig, sőt a földszinttől a negyedikig, mert a fűtéscsöveket levágták és a víz, ami már ugyebár nincs benne, nem tompítja le a hangot.
Mert a régi csapok, amit kellett tekerni jobbra meg balra - úgy né, ahogy kell - na az nem vezeti a hangot, hanem tompítja, éppen mint a csövek, amiben víz van.
Na punktum.
Fizika ide meg oda.
Az egy nagy marhaság.
Az ember és a rokonya tudja, nem a fizika. Mer a fizika nem lakott blokba, de az ember meg a rokonyai, na azok igen és tudják is, mer rég óta laknak ott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése