2013. január 26., szombat

Sokat gondolkodtam azon, hogy mihez is hasonlít ez a fb a legjobban...
Először jó, és szinte csak a pozitívumok vannak. Regisztrálsz, létrehozod az adatlapodat, alakítgatod, szépítgeted azt - néhány friss fotó elkészítésében főként az motivál, hogy meg tud lepni ismerőseidet egy új, természetesen csak jól sikerült helyzetképpel.

Gyűjtögeted az ismerősöket, barátokat. Örömöt szerez számodra az, ha rábukkansz néhány rég nem látott gyerekkori barátra.
Végigkacarászod az általuk feltett ezer éves közös, kommunizmust megidéző képeiteket.

Ha éppen valami érdekeset olvasol valahol a neten - kötelességednek érzed megosztani - hogy meg tud majd beszélni azokkal, akik szintén végigolvasák és véleményt formálnak róla.

Ha egy filmre, zenére bukkansz - szintén feldobod a közösbe, hogy más is élvezhesse, oszthassa.
Eddig természetes.
Ez jelent mondjuk napi össz-vissz 2 órát a fb-n, amit nem egyfolytában töltesz el ott, hanem megszakításokkal.
Be-be kukkintasz, majd továbbmész.
Online vagy, és ha valaki keres - és te úgy érzed, válaszolsz.

Hol kezd inkább teher lenni?
Ha álldogálsz, ahogy a román mondja - stau pe fb de a pula... - szóval, mint a fasz a lakodalomba - órák hosszát, vagy egész álló nap - résen vagy, mindenkinek minden megosztásával kurensben vagy. Akár az éhes eb az asztal alatt - ha morzsa esik le, azonnal elkapja röptibe.
Na az nem jó.

Ezek az adatlapok nem reálisak egy cseppet sem.
A fb-n mindenkinek a felesége csinos és rendezett - kis túlzással gyönyörű.
minden egyes pasinak jó segge van, jól öltözött, jól keres, jól szituált, jó helyekre viszi a családját üdülni, jó apa, jó szerető...s na
a gyerekek mind szépek és jólneveltek.
A szakemberek kompetensek. Műveltek, sokat olvasnak - annyit, hogy már csak úgy kisújból idéznek is belőle a népnek, hogy ne mondja, hogy szar a magyar.

A valóságban a társadalom nem ilyen emberekből épül fel.
A férjek zöme nem egy minta férj és minta apa.
A feleségek slamposak és hisztisek.
A gyermekek neveletlenek és pofátlanok.
A házasságok elbaszottak. A nyaralások erőltettetek.
Az életek hazugsággal vannak tele.
A szakemberek inkompetensek.

Most őszintén...vedd az adatlapodat és nézd meg, gondolkozz el, valóban te vagy?
Egy brit kutatás eredményei szerint a fb egyik pozitivuma hogy növeli az önbizalmat és énképfejlesztő hatása van. Miért? Mert hazudik.

Pl az én adatlapomról nem derül ki, hogy egy hisztis picsa vagyok. Pedig ez a fő jellemvonásom. Vannak pozitv tulajdonságaim, de szinte ez az egyik fő jellemvonásom.
A másik, hogy jó a humorérzékem.
Mivel nem posztolok Mórickás vicceket, ezt sem tudja meg senki rólam, pedig ez tart életben.
A képeim alapján elég jól élek, bejött nekem minden, amire egy nő vágyik - férj, autó, ház... - de na, volna miről beszélgetni a harmadik üveg bor után.

Maradjunk annyiban - hogy változtatni kell a szokásainkon, ha kezdik átvenni az uralmat az életünk felett.

2 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy (még) nem tetted le a lantot! A fb-vel kapcsolatosan igazad van, de ami téged illet, van egy plusz. Ahogy s amit írsz, abból lejön ám, ki vagy, főként, hogy te mered vállalni magad... s ez így jó! Esteleg nem gondolkodtál a rendszeres olvasó modul felvételén, hátha előremozdulna a kommentelés is...

    VálaszTörlés
  2. Aki teged olvas, annak lejon egy-ket dolog rolad. Nyugi. Fel lehet lelegezni, hogy vegre nem vagyunk ezekkel az erzesekkel egyedul. Ami pedig nem jon le, ahhoz meg hat akkor elo kell venni a harom uveget. Mindenre azert a facebook sem kepes.:) Ennyi, ahogy te is irtad :)

    VálaszTörlés