2013. január 4., péntek

Akaratod ellenére - előbb-utóbb elkezded átadni a gyermekeidnek azt, amit az első pár ávben sajtátítottál el a szülői házban.
Előttem van édesanyám, aki mindig attól kelt ki a legjobban a képéből, ha hazudtunk. Azt mondta, fiam - nem is érdekel annak a súlya amit tettél, ha tökös vagy, kiállsz és elmondod - bármi legyen, megoldjuk, együtt, de soha ne hazudj. Mert úgyis rájövök...
Emlékszem ahogy gyermekként közdöttem az ellen, hogy ne hazudjam semmilyen körülmények között. Aztán édesapám árnyalta a dolgot, egyensúlyozta, ha úgy tetszik, hogy vannak helyzetek, amikor nem egészen előnyös a nagy igazmondás. Igaza volt. A mások megbántásának elkerüléséhez szükséged van egy kevés diplomáciára is, ami nem jelent hazudozást vagy sunnyogást, inkább jelent megkímélést. És ehhez a férfiak valóban jobban értenek. Sőt nem csak értenek, de művészei is.

Tanítom a lányomat, hogy ne hazudjon, ne sunnyogjon. Van benne egy jó adag génbéli sunnyugásra prediszponáló hajlam. Amit nem bírok tolerálni. Egyszerűen kitép a sodromból. Mondom - ember - a tökösségnél, a gerincességénél nincs értékesebb. 
Látja a különbséget a között, amikor a sunyiságra akadok ki és a között, amikor nem akadok ki ugyananzért a tettéért, mert felvállalta. Ennyi...

Közben jó lenne tiszta lappal kezdeni.
Mennyi fájdalmat, el nem sírt gyászt, elfojtott, magammal hurcolt frusztrációt hordozok - visszamenőleg, hetedíziglen, amiért sajnálom őket. És nem csak az én családom csomagját kapják, hanem a férjemét is - és hát valljuk be, egyik sem túl szerencsés.

Fiatalabban mindig szántam magam. Hogy mennyi titok, kimondott és ki nem mondott seb van a családunk lelkén - amit nekem is tovább kell vinnem.
Ma már látom - hogy mennyien vannak hasonló vagy még sokkal rettenetesebb helyzetben. Mi leglább őszinték vagyunk. Minden az asztalon. Ember ez van - ezek a lapjaid, ezekkel játszasz, a többi alakul(gat).

Na ezért fontos számomra - az önnevlés és gyermeknevelés terén a tökösség.
Ha önmagadhoz nem vagy őszinte, ha a saját életedet tagadod le részleteiben önmagad előtt - akkor mit ér az egész. És hol marad a tanúlság és a következtetések?
Kell a tiszta fej, a tiszta a lélek és a tiszta múlt - már nem csak önmagamért, hanem azokért is, akik utánam jönnek...  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése