2012. december 9., vasárnap


Nemrégiben – még az adventi várakozás kezdete előtt született meg bennem a kényszer, hogy elgondolkodjam pár percig azon – hogy milyén szépen megtanítják az embert beszélni, de hallgatni nem.
És nem csak ez az egy tevékenység, melynek csupán egyik oldalát ismerjük. Rengeteg olyan mindennapos aktivitásunk, cselekvésünk van, amely hiányosan rögzűlt bennünk. Itt van ugye a kommunikáció.
A hatékony párbeszéd alapja – a jó adás és éppen olyan jó vevés. Ha a vevő valami miatt nem érti, hallja vagy dekodolja az adó üzenetét – megszületik a félreértés.
Márpedig – talán éppen emiatt – a félreértésből megszületendő konfliktusok virágkorát éljük.
Amikor nincs türelmünk arra, hogy megvárjuk, meghalljuk, dekodoljuk és megérleljük a kapott üzenetet – hanem sokkal hamarabb megszületik bennünk az ítélet, előítélet, lemondás, harag, gyűlölet – valami olyasmivel szemben, aminek esélyt sem adtunk.

A szülők valósággal közelharcot vívnak egymás között abban, hogy kinek milyen hamar kezd el a gyermeke beszélni – mennyire válogatott kifejezéseket használva – mintha ez a gyermekkel töltendő időnek, minőségi foglalkozásnak, fejlettségnek lenne eredménye. Vannak benne ilyen tényezők is – de ez korántsem jelenti azt, hogy ha valakinek nem beszél a gyermeke 2 éves korára rímekben – orvoshoz kell szaladnia.

Milyen fájdalmasan érdekes ezzel szemben, hogy a szülők nem versenyeznek abban, hogy egymást megelőzve megtanítsák a gyermekeiket odafigyelni, hallgatni, meghallgatni.
És így – ez a képesség valahogy el is marad, el is törlődik a kívánt repertoárból.

A gyermekeim abba az életkorba vannak – ami szerintem az egyik legfárasztóbb a szülő számára  -és erőssen megköveteli az önuralmat és bölcsességet.
o-2 éves korig mindent magukba szippantottak – sokat mondókáztunk, énekeltünk, játszodtunk
2-5 éves korig elérkezett a válasz nélküli kérdések ideje – erre az jellemző, hogy minél inkább nincsenek válaszaid, annál sűrűbbek lesznek a kérdések
4,5 – 9 éves korig – szófordulatok, viccek – faviccek és móriczkaviccek ideje. Na ide kell az emberfeletti türelem. Amíg elsajátítja, aztán elmeséli, aztán a poént is a megfelelő helyre illeszti és adekvát módon használja a gyerek. És persze végig – a harmincadszor hallott viccen is őszinte nevetést, kitörő hahotázást vár el. Sokszor jön, hogy felkiálts, jajjj ne, csak viccet ne – de ez is a játszma része. Ma nem hallgatom meg a vicceit, holnap nem hozza majd el a drámáit...
Tehát – dönthetek.

Vannak felnőttek, akik megragadtak ebben a fejlődési stációban. Csak ilyennek ne légy a felesége. Csekély 35-4o éven át, minden nap, minden társaságban és vendégségben ugyanazt a poént hallgasd meg és természetesen nevess is rajta. Nagy kihívás.
Egyszer ismertem egy ilyen feleséget. Annyi szerencséje volt, hogy a férje tényleg rohadt vicces volt. Első találkozásra...
De ha ugyanazt a viccet, viccsort végig kell hallgatnod éveken át – hát...nem lehet könnyű.
A feleség elmondta – hogy amikor a férje az első pohárnál elkezdi a vicceit – ő kikapcsolja az agyát. Elképzeli, hogy megnyom egy gombot – és szépen hátradöl. Egyszerűen van – de nem a jelenben. Elmondása szerint nem csak pihenteti, de segít megőrizni szerelmüket és saját egységét is.
Azt mondja – azért kellett kitaláljam, mert éreztem megölöm...
Van így...

A gyerekekre visszatérve – a viccek idejét – követi majd egy mindent tudni akarok, sőt jobban is tudom mint te periódus – ez is fontos, hogy a gyerek optimálisan fejlődjön. És a szülő kellőképpen felkészülhessen a következő, egetrengető periódusra, amikor készségesen végig kell hallgatnia a véget nem érő történeteket – az iskloáról, barátokról, Zoli ezt mondtákról, mire a tanárnő így csináltakra.
De megéri.
Hiszen így tud majd kialakulni az a bizalmas és őszinte viszony, mely egyben út is – kettőnk között.
És hogy ide eljuthassunk – mindkettőnknek fejlődnie kell – nekem a hallgatásban, meghallgatásban, neki a mondandója lényegretörésében, a kommunikációban.
A ritka jó párbeszédek nem az élet ajándékai, azokért dolgozni kell. De egy biztos, meg is éri...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése