2012. december 19., szerda


Egy életre szóló mese az életről…

Az igaz történetek az életben mindig minden alkalommal sántítanak.
Az én édes jó anyám mindig azt tanította nekem – fiam, ha egy férfi hazudik, mindig nagyon részletesen mesél. Minden apró dolgot megvilágít, mindenre kész magyarázata van – innen tudhatod, hogy nem mond igazat. Mert az igazság, az soha nem pontos.
És igaza volt…
Aki hazudik – kipirul, kitágul a pupillája, belehevül a saját marhaságaiba és egyre nagyobb elánnal részletezi a nemlétezőt.
Itt van ez a család.
A baj az, hogy nem egyedül vannak.
Azaz, ők nagyon egyedül vannak. Ennél elszigeteltebbek nem is lehetnének. De rajtuk kívűl még hányan vannak – és jajj de hányan lesznek a következő években ebben a helyzetben…
Semmi nem talált a sztoriban.
Nem stimmelt a nő, aki megkeresett.
Nem stimmelt a története.
Úgyhogy – szeretetből beindítottuk a gyűjtést, de egy B tervvel. Hogy ha nem lenne igazság a dolgok mögött – a föld alól is kerítünk rászorulókat, akiket megajándékozhatunk egy kis ezzel-azzal, ami másnak pluszban van.
Nekem például mindig öröm adni. Nem mert jószívű lennék – hanem mert rengeteg a felesleg. A gyerekek hamar növik ki a dolgaikat, és egyre csak kapnak, kapnak. Amikor találok egy gyereket méretre, akinek továbbadhatom – csuda jó dolog csomagolni. Utána néhány hétig ismét van hely a szekrényekben, polcokon, tárolóhelyeken.
Aztán megint gyűjtünk…
Nem így ezek a rettenetes helyzetben lévők.
Mert nekik mára sincs, nemhogy egész hétre.

A nő története induláskor enyhén sántított.
Tanácstalanok voltunk és szomorúak.
Nem lehet ennyire beteg ez a világ…
Aztán az Isten háta mögött, egy fagyos kis falu-tanyán, várt az apuka. Aki ismeri a Mitulás bácsit a youtube-ról, az elképzelheti az apukát.
A gyerekeimet és a kollegákat az autóban hagytuk. Csak ketten Juckóval mentünk be. Én speciel arra számítottam, hogy bunyó lesz. Leütnek, kirabolnak, megjárjuk.
Egy alig néhány köpéshossznyi fészer, nyárikonyha a lakás.
Nincs befejezett állapotban sem kint, sem bent.
Anyuka kemoterápiás kezelésen, ahol ismét elromlott a gép, várnia kell, nem ér haza időben. Apuka zavart és tanácstalan.
A gyerekek mosolygósak.
A putriban egy lerobbant, szemétre sem jó szétnyűtt kanapé. Egy szekrény, három priccs, egy Framm és egy tv, benne menyen a curáj.
Jó hangulat, aranyos, gyönyörű kölykök, megtört tizenéves anyuka, aki szintén gyermek, de már túlvan egy nemi erőszakon, egy szülésen és ki tudja mennyi nélkülözésen és bánaton.
Kérdem tőle mennyi iskolája van – mondja öt osztályt végzett. Kérdem hogyan tovább – rámnéz – s aszongya – majd csak lesz valahogy… Közben ő is és én is egyformán jól tudjuk, hogy nem lesz soha sehogy…
Nincs munkahely, nincs esély, nincs remény – de legalább van tűzifa és összetartás. Na meg a tv – hogy néha kimeneküljenek egy-egy sorozat erejéig, saját nyomorúk börtönéből.
Gondolkodom a nagy faszom szociális hálón, amit anno Dégi Csabától tanultam. Hogy így meg úgy… De nem – ez a való világ. Itt nincs senki és semmi. Ők vannak.
Menet gondolkodtam, hogy talán jobb lenne a gyerekeknek családi típusú elhelyező központokban – ahol van minden…
Jövet gondolkodom, hogy idióta. Lehet, hogy semmijük sincs, de ők – ott vannak egymásnak. Amikor egymáshoz bújnak, amikor lefekszenek és a sötétben vihorásznak, amikor megérintik egymást – na az… az a pár pillanat az örökkévalóság.
És én – ezt nevezem boldogságnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése